Hızlı İletişim: +355 42 200 700
Giriş

25 Nisan 2019 tarihinde Arnavutluk – Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO), Genel Kurul Toplantısını düzenledi. Söz konusu toplantıya Arnavutluk Girişimcilerin Korunmasından Sorumlu Devlet Bakanı Sn. Eduard Shalsi, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi H.E. M. Ahmet Yörük, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Ömer Zeydan, Kosova – Türkiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Abdurrahman Balkız ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve ATTSO üyeleri katıldı.
ATTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Seyhan Pencablıgil, yapmış olduğu konuşmasında; 60 üyesi ile olan ATTSO, Arnavutluk’un seçkin bir sivil toplum örgütü oldugunu ve Arnavutluk ekonomisine sağladıkları katkıdan duydugu memnuniyeti dile getirdi. “Öncelikli vazifelerimiz dost ve kardeş iki ülke olan Arnavutluk ve Türkiye’nin ticari ve sinaȋ ilişkilerini daha da ileriye götürmektir”-diye ifade etti.

Diger taraftan, Büyükelçi Sn.Yörük, Türkiye’nin Arnavutluk’ta havacılık, eğitim ve sağlık sektörlerindeki son dönem girişimleriyle yatırımlarının piyasa değerinin, müteahhitlik hizmetleri dahil olmak üzere 3 milyar dolara yaklaştığını belirtti. “Söz konusu yatırımlar, Arnavutluk’un üretimine, istihdamına ve ihracatına önemli katkı sağlamaktadır. Örneğin Arnavutluk’ta üretim yapan Türk firmalarının istihdam ettiği Arnavut kardeşlerimizin sayısı 15 bine, 2018 yılındaki ihracatları ise 240 milyon dolara yaklaşmıştır. Son yıllarda ikili ticari ilişkilerimizde de hızlı bir gelişme görülmektedir. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimiz yaklaşık yüzde 10 artarak 520 milyon dolara yükselmiş.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Ömer Zeydan davetiye için şükranlarını iletterek: “Türkiye olarak, Arnavutluk ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Arnavutluk ile tarihimiz, kültürümüz, örf ve adetlerimiz aynı kaynaktan besleniyor. Aynı zamanda, ülkelerimizin ekonomik ilişkilerinin güçlenmesini istiyoruz. Bu nedenle, Türkiye ve Arnavutluk olarak ikili ilişkilerimizde somut adımlar atılmasından, önemli miktarda yatırımların hayata geçmesinden, memnuniyet duyuyoruz”, dedi.

Girişimcilikten Sorumlu Bakanı Sn.Shalsi, yaptığı konuşmada ise Arnavut-Türk dostluğunun uzun yıllara dayandığını söyledi. “Türkiye Arnavutluk’un stratejik ortağıdır. Arnavut iş dünyasının parçası olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Arnavutluk’a yatırım yaptınız ve güvendiniz. Arnavut ekonomisinde rolünüz var.” dedi. Ülkedeki iş ortamının iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları yürüttüklerini belirten Sn. Shalsi, Türk işletmelerinin Arnavutluk ekonomisinin vazgeçilmez bileşenleri olduğunu vurguladı.

ATTSO ile işbirliği anlaşmasının imzalanması nedeniyle memnuniyetini ifade eden, Balkız; bölge ülkeleri ile işbirliğimizi artırarak ilişkilerimizi geliştirmek niyetinde olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalardan sonra, Arnavut ve Türk milli marşları okundu. Ardından, ATTSO genel kurul toplantısının gündemi ile devam edildi.

Toplantıdan sonra, ATTSO üyelerinin yanı sıra, dernek ile ikili Ticaret ve Sanayi Odalarının temsilcileri, Odamızın partnerleri ve dostları katıldigi bir kokteyl düzenlendi.